clamav-users October 2011 archive
Main Archive Page > Month Archives  > clamav-users archives
clamav-users: Re: [clamav-users] clamd unexpected termination: &

Re: [clamav-users] clamd unexpected termination: "... Failure in bytecode testmode"

From: Török Edwin <edwintorok_at_nospam>
Date: Mon Oct 24 2011 - 13:57:50 GMT
To: clamav-users@lists.clamav.net

On 2011-10-24 16:48, David Alix wrote:
> Unfortunately, it may not be fixed on Solaris 9. My earlier problem went away with the update to daily.cld 13840. This different problem began yesterday with the update to daily.cld 13842.
>
> This is the update I saw in freshclam.log:
> Received signal: wake up
> ClamAV update process started at Mon Oct 24 05:46:02 2011
> main.cld is up to date (version: 54, sigs: 1044387, f-level: 60, builder: sven)
> daily.cld is up to date (version: 13843, sigs: 15910, f-level: 60, builder: guitar)
> connect_error: getsockopt(SO_ERROR): fd=5 error=146: Connection refused
> Can't connect to port 80 of host db.us.clamav.net (IP: 69.12.162.28)
> Downloading bytecode-151.cdiff [100%]
> Downloading bytecode-152.cdiff [100%]
> bytecode.cld updated (version: 152, sigs: 38, f-level: 60, builder: edwin)
> Database updated (1060335 signatures) from db.us.clamav.net (IP: 64.22.33.90)
> --------------------------------------
>
> and the next datacheck produced this in clamd.log:
>
> Mon Oct 24 06:27:15 2011 -> No stats for Database check - forcing reload
> Mon Oct 24 06:27:16 2011 -> Reading databases from /opt/ClamAV/share/clamav
> Mon Oct 24 06:27:27 2011 -> ERROR: Database initialization error: can't compile engine: Failure in bytecode testmode

This is because it still had the old bytecode loaded, which triggers the bug.
Try starting clamd manually (now that you have version 152), and then it should work, even after a --reload of self-check.

Best regards,
--Edwin
_______________________________________________
Help us build a comprehensive ClamAV guide: visit http://wiki.clamav.net
http://www.clamav.net/support/ml